Program


30. Lengyel Filmtavasz: Szent

30. Lengyel Filmtavasz: Szent

Swiety
lengyel magyar politikai krimi, 105 perc, 2024
Lengyel nyelven, magyar felirattal

Aktuális előadások



Rendező: Sebastian Buttny

Szereplők: Mateusz Kosciukiewicz, Lena Góra, Michal Wlodarczyk, Dobromir Dymecki, Leszek Lichota

 

1986. A kommunista Lengyelország. Ismeretlenek betörnek a gnieznói székesegyházba és ellopják a lengyel kereszténység alapítója, Szent Adalbert hamvainak életnagyságú, ezüst ereklyetartó szobrát. Az ügy felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízzák meg, akinek felesége nemzetközi hírű művészettörténész. A fiatal nyomozó tisztában van vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popiełuszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébred: lehetséges, hogy a szobor ellopása egy belügyes játszma?

A filmet valós események inspirálták. A thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát is. Történetének finom misztikus töltetet ad a vallási tartalom.

Sebastian Buttny rendezőként és íróként is több sikeres filmet és sorozatot jegyez. A szent főbb szerepeiben Mateusz Kościukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel. Az alkotás magyar közreműködéssel készült. Zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying) volt.

Tovább a 30. Lengyel Filmtavasz teljes programjához >>

A 30. Lengyel Filmtavasz a budapesti Lengyel Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében valósul meg. 

Ajánló


All Of Us Strangers dráma, 105 perc, 2023 angol nyelven, magyar felirattal

Abby és Travis egy őrült vegasi éjszaka után másnaposan és zavarodottan ébred, ráadásul nagy meglepetésükre: házasan! Így hát éppen azt…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!