Program


A bűnbánó költő: a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-estje / RÉGIZENE FESZTIVÁL
2

A bűnbánó költő: a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-estje / RÉGIZENE FESZTIVÁL

Furulyán, hegedűn és pengetős hangszereken a korban közismert dallamok, valamint Kálid Artúr előadásában Balassi Bálint-versek hangzanak el, mindehhez pedig látvány csatlakozik: a muzsikusi és színészi teljesítményt korabeli metszetek vetítése kíséri.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 3. péntek, 18:00

A bűnbánó költő: a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-estje

A Régizene Fesztivál különleges eseménye, a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-műsora összművészeti élményt ígér a koncertlátogatónak. Furulyán, hegedűn és pengetős hangszereken a korban közismert dallamok, valamint Kálid Artúr előadásában Balassi Bálint-versek hangzanak el, mindehhez pedig látvány csatlakozik: a muzsikusi és színészi teljesítményt korabeli metszetek vetítése kíséri. Az est időutazásra csábít, elénk varázsolva a 16. század második felének Magyarországát, s benne egy kivételes formátumú, nyugat-európai mércével mérve is jelentős művész-egyéniséget.

A műfajok eredetvidékén verssor és dallam még egyszerre született, s együtt is élte életét. Balassi Bálint, a viharos magánéletű, a török ellen harcolva meghalt katonaköltő jó példa arra, hogy a két műfaj szimbiózisa még a reneszánsz idején is gyakran megvalósult. A nagy műveltségű, több nyelven beszélő, verseket is fordító Balassi költeményei dalszövegként, zenére keletkeztek, s az utókor a költő utalásai alapján néhány vers esetében azonosítani tudja az ihlető melódiát. Az est során egyes versek énekelt alakban, mások szavalatként hangzanak el. Színesíti a programot, hogy a versek mellett a költő levelezéséből és a konfliktusgazdag életét illusztráló periratokból is megszólalnak részletek. A versekhez kapcsolódva feltehetőleg Balassi által is ismert zenék csendülnek fel: Regnart, Bakfark, Mosto, Palestrina és Susato művei között korabeli tánczenék, frottolák, canzonetták, balettók is helyet kapnak. A Tercina együttes 2009-ben alakult, s azóta eredeti célkitűzéséhez híven összművészeti műsorokkal lép közönség elé. Állandó partnerük, Kálid Artúr 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, tagja volt a Vígszínháznak, a Maladype Színháznak és a Bárkának.

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Ajánló


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az…

Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!