Program


A helység kalapácsa
6

A helység kalapácsa

A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi ősbemutatójára készül.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 14. vasárnap, 19:00

Horváth Balázs - Petőfi Sándor:
A helység kalapácsa (zengemény)

A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi ősbemutatójára készül. A Horváth Balázs komponálta zeneművet a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar szólaltatja meg, az előadást Horváth Csaba rendezi, szereplői a Forte Társulat tagjai, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi szakos hallgatóival egészülnek ki. Petőfi Sándor verses költeményének eredetien sziporkázó nyelvi humorát az előadók groteszk koreografikus mozgása teszi érzékletessé.

Mit kezdhet a színpadi alkotó, ha azzal a problémával szembesül, hogy a színpadra állítandó mű szereplői mind olyan emberek, akik igen egyszerű jellemmel, de komoly érzelmekkel rendelkeznek? Ráadásul a szöveg – eposzparódia lévén – döntően narrációból áll.

A felmerülő kérdésekre a választ az előadás zeneszerzőjének, Horváth Balázsnak a rendezővel, Horváth Csabával folytatott beszélgetései adták meg. A zeneszerzői ötletet, hogy a narrátorokat valamilyen hozzáadott karakterben mutassuk meg, az a rendezői ötlet billentette tovább, hogy egy narrátor akár többféle figura is lehet. Így alakult ki az a struktúra, hogy a darab igen színes narrációi, mellékszálai, és a szereplők érzelmeinek bemutatása számtalan, egymást néha gyorsan váltó karakterű figurában jelenjenek meg. És mindez magával rántotta annak a lehetőségét is, hogy a kortárs zenei környezeten belül akár könnyűzenei stílusjegyek is megjelenhetnek.

Lássuk hát, miként hat ez a villódzó, állandóan változó zenei világ, és miként tud összefonódni a kocsma körül élő egyszerű emberek nagy szívével, mély érzelmeivel.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

SZEREPOSZTÁS

Zeneszerző: Horváth Balázs
Rendező: Horváth Csaba

Szereplők:
Bari István, Csáki Benedek, Fehér László, Ferenczy-Nagy Boglárka, Földeáki Nóra, Gálhidy Gizella,
Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Kondákor Ajsa Panka, Pallag Márton, Tarjányi Liza, Widder Kristóf

Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezető: Kováts Péter)
Vezényel: Horváth Balázs

Jelmeztervező: Benedek Mari
Díszlettervező: Kalászi Zoltán és Kiss-Benedek Kristóf
Fénytervező: Payer Ferenc
Korrepetitor: Juhász Eszter
Rendezőasszisztens: Garádi Gréta
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
Együttműködő partner: Pannon Várszínház

Ajánlatunk


Nostalgia olasz dráma, 118 perc, 2022 olasz nyelven, magyar felirattal

A musical karakterei napjaink népszerű hazai és nemzetközi sztárjainak reinkarnációi. A darab szereplői olyan rock és pop legendák neveit viselik, mint például Britney Spears, Ozzy Osbourne, Lady Gaga, Tina Turner, Madonna, Cindy Lauper, Pink, AC/DC, Mick Jagger, Presser Pici, Bródy Tini, Bono és Buddy Holly.

Szabadtéri házibuli a '90-es évek legnagyobb slágereivel a Nagyerdei Víztoronyban!

Ajánló


A Cotton Club Singers, az ország legismertebb vokálcsapata, a Margitszigeti Színházban mutatja be 20 év után újra a legnagyobb színpadi…

A karneváli események koronája minden évben a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsor, a külföldi és hazai táncegyüttesek közel…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!