Program


A világ második legjobb gitárosa (1999) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

A világ második legjobb gitárosa (1999) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Aktuális előadások



Müpa Filmklub
A világ második legjobb gitárosa (Sweet and Lowdown, 1999)
A nagy Woody Allen menet

Többet kellene hallgatni Emmet Rayt, aki világklasszis - majdnem olyan jó, mint Django Reinhardt. És micsoda élete volt! A múlt század harmincas éveiben járunk. Dübörög a jazz és vitathatatlan, hogy Amerika legjobb gitárosa Emmet Ray. A világ legjobb gitárosa lenne, ha nem pengetne Európában az az átkozottul tehetséges Django. De Emmet tényleg ördögien jó - ahogyan ez ebben a filmben is hallható.

A személyisége ellentmondásos. Kleptomániás, vonatokat bámul, nagyöbű pisztollyal patkányokra lövöldöz. A lelki élete még inkább ellentmondásos. A napnak él, nem tud a pénzzel bánni, megbízhatatlan, egocentrikus. A nőkhöz való viszonyáról meg jobb nem is beszélni. Mit tegyünk? Istenáldotta művész, akinek az érzései a hangszerén keresztül jutnak el hozzánk. Életrajzi filmmel van dolgunk. Vagy nem is, hiszen Emmet Ray (Sean Penn) életének pontos részletei nem ismertek. Még felesége, a kevéssé ismert Blanche Williams írónő (Uma Thurman) szövegei sem kínálnak biztos fogódzót. Korábbi élettársa, Hattie (Samantha Morton) viszont néma volt, így szóbeli emlékeire nem támaszkodhatunk. Még az a szerencse, hogy a töredékekből, mendemondákból a jelen (1999) jazztörténészei többé-kevésbé hitelesen rekonstruálják a zseni pályáját. Ha jobban belegondolunk, látványos dokumentumfilmmel van dolgunk, amely a rideg tényeken messze túlmenően enged bepillantást egy rendkívüli muzsikus művészetébe, belső világába.
Mindazonáltal meg kell jegyeznünk, hogy Emmet Ray felvételei még a világhálón sem elérhetők. Emmet Ray ugyanis sohasem létezett. E tekintetben közeli rokona Leonard Zelignek, akit Woody Allen valódi hamisított dokumentumokban idézett meg. A világ második legjobb gitárosa viszont igazi történet, még ha nem is igaz. Vidám-szomorú történet.

Rendező:  Woody Allen
Házigazda: Réz András

Rendező: Müpa

Ajánló


The Thin Red Line kanadai-amerikai háborús filmdráma, 171 perc, 1998 angol nyelven, magyar felirattal

Boléro francia életrajzi dráma, 120 perc, 2024 francia nyelven, magyar felirattal

Ma már aligha kell magyarázkodni, ha valaki felnőtteknek készít animációs filmet, ám az 1979-es Habfürdő idején - néhány évvel a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!