Program


Bendire Sala Ensemble - Török misztikum és ritmus
3

Bendire Sala Ensemble - Török misztikum és ritmus

Az együttes célja, hogy a hagyományos dallamokat itthon és külföldön az eredetivel összhangban mutassa be; mint például a dhikr, a semah és a hangszeres zene, amelyek a szúfi zene sarokkövei, amelyeket a páholyokban, a dervis kolostorokban és a djemeviben (az alevi és a bekkashiyyah nép törökországi imahelye) adnak elő, és amelyeknek az anatóliai földrajz lényegét kell alkotniuk.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 10. kedd, 19:00


Az együttest Suat Orhan, a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Konya Török Szufi Zenei Együttes ritmusművésze alapította 2022-ben. A Sala szó szerint „hívást, meghívást” jelent, és az együttes alapját képező bendir csoport; alapelemekből áll; mint például oud, cümbüş (egyfajta mandolin fémtesttel), ney (végfúvós fuvola), bağlama (három dupla húros hangszer), ének, dhikr és semah (örvény).

Az együttes célja, hogy a hagyományos dallamokat itthon és külföldön az eredetivel összhangban mutassa be; mint például a dhikr, a semah és a hangszeres zene, amelyek a szúfi zene sarokkövei, amelyeket a páholyokban, a dervis kolostorokban és a djemeviben (az alevi és a bekkashiyyah nép törökországi imahelye) adnak elő, és amelyeknek az anatóliai földrajz lényegét kell alkotniuk.

BENDİR ÉS TÖRTÉNETE:
Feltételezhető, hogy az emberiség még beszélni sem tudott, és az ókorban a kommunikáció zenei formáját használta bizonyos anyagok és hangszerek megütésével. Nem lenne tévedés azt állítani, hogy a történelem legrégebbi hangszerei az ütőhangszerek.
Az őskorban feltalált és minden civilizáció által a mai napig használt bendir-t a többi ütőhangszer ősének tartják, amelynek bőrét fára feszítették. Ahogy Redmond (1997) kifejezte: „A bendir, az egyik legrégebbi ismert szakrális rituális hangszer, először egy anatóliai templom falfestményén jelenik meg Kr. e. 6000-ben”. A hangszer, amelyről úgy gondolják, hogy körülbelül i. e. 10 000-re nyúlik vissza, egy olyan népi hangszer, amelyet hagyományosan játszottak Anatóliában és a világ számos részén az anatóliai civilizációktól kezdve egészen napjainkig. A bendir egy Anatóliából és egész Európából elterjedt hangszer, amelyet általában kézi játéktechnikával játszanak.
A bendir hangszer, amely a hagyományos török zene szinte minden formájában helyet kapott, és különböző formák, metrumok, előadások és terminológiák vannak az anatóliai és a közeli földrajzi zenében, bizonyítja, hogy milyen erős ütőhangszer.

Az előadás időtartama: ~ 70 perc (1 részben)

 

 

Ajánlatunk


zenés játék két részben

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek..

Ajánló


Az év egyik fénypontja 2024-ben is a Klasszikus karácsony, melyen a régit az újjal, a hagyományt az innovációval kapcsolja össze…

Halász Judit karácsonyi koncertje a Vígszínházban

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!