Program


Dalok a Pesti Holdfényben - Zerkovitz Béla dallamaival

Dalok a Pesti Holdfényben - Zerkovitz Béla dallamaival

„A Vampeticsben banda játszott, messziről egy Cerkovácot”

Aktuális előadások



A MONARCHIA OERETT BEMUTATJA:

DALOK A PESTI HOLDFÉNYBEN

Zerkovitz Béla a „slágergyáros” dallamaival

„A Vampeticsben banda  játszott, messziről egy Cerkovácot”

 

Zerkovitz Béla, a pesti kuplé édesapja. Benne ismert magára, általa ébredt öntudatra Budapest népe, Zerkovitz melódiáiban tárult lelkének legmélye az éltető napvilág felé. Dalaiban lelt formát por, bűz, német és jiddis szó, cinikus törtetés és elomló szentimentalizmus, ezekben szólalt meg a belkerületek titkos romantikája, húrjain született újjá a kuplé, a pesti népdal. Zerkovitzot nem lehetett nem szeretni, hogy így vagy úgy, de mindenkire hatott.

A szerző több mint 1400 slágert hagyott az utókorra, amelynek egy része ma is a legnépszerűbb melódiák közé tartozik. Dalait a legkisebb kocsmákban is énekelték, fütyülték. Népszerű dalai miatt sokan irigykedtek rá, elfeledkezve arról a tényről, hogy megjelenéséig Budán szinte kizárólag osztrák sramlizenét játszottak a kocsmákban is. Ő volt a magyar kuplé megteremtője. Magyarosította az orfeumi dalokat, a zenés színpadok műsorát.

Nem csak itthon, hanem Európa szerte játszották nagy sikerrel a színházak, melódiáit, aminek jó része Budapesthez kötődik. Dúdolták Berlinben, Lipcsében, Hamburgban, Bécsben, Párizsban, Milánóban, épp úgy, mint Moszkvában. De bemutatták darabjait Amerika számos színházában is, és tapsoltak dallamira Észak-Európában épp úgy, mint a déli városok színházaiban.

Operettjeit a mai napig rendszeresen felújítják színházaink, slágerei velünk élnek, ezernyi új hangzásvilágba helyezve, sokszor nem is tudatosodva, hogy mindezek alkotója Zerkovitz Béla.

Mi muzsikus lelkek, mi bohém fiúk  Asszonykám, adj egy kis kimenőt  Látta-e már Budapestet éjjel  Az egyiknek sikerül a másiknak nem  Hulló falevél  Van a Bajza utca sarkán egy kis palota  Éjjel az omnibusz tetején  Uncili, smuncili  Ez a föld a hazám  Párizsban huncut a lány  Tanulj meg fiacskám komédiázni  Lehoznám néked a csillagokat  Gyere, te nímand

Csak néhány abból, a tengernyi slágerből, amelyek örök időkre bevésik az emberek szívébe magukat. Zerkovitz Béla valahogy hozzátartozik már magyarságunkhoz, mint a kanyagó Duna hullámai, vagy a lenyugvó nap a Balatonnál, a Budai vár, a 7-es busz, meg a Keleti pályaudvar.

A Monarchia Operett látványos koncert előadásában egymás után zendülnek meg a régi emlékek és válnak egyszeriben mai élményekké mindez az örökérvényű, világhírű dallamokkal.

Ajánló


Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös,…

A Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemese időnként bohókás, máskor lélekmelengető pillanatokon keresztül számlál vissza Jézus születésének éjszakájáig.

A Müpa-beli koncerten balladák és tempósabb dalok, a legnagyobb slágerek közül huszonnégy szám csendül fel, ahogy eddig még soha: akusztikus,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!