Program


Gryllus Samu (HU-AT) Varga Vince (HU) MuPATh (AT): Túszopera
5

Gryllus Samu (HU-AT) Varga Vince (HU) MuPATh (AT): Túszopera

Dokumentum alapú kortárs kamaraopera-játék a szabadság és diktatúra működéséről, az 1973-as Balassagyarmati túszejtés valós eseményei alapján. Az este célja a történelmi eseményen keresztül rálátni, megérteni és feldolgozni az emberi és hatalmi viszonyainkat.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 24. szombat, 20:00

Gryllus Samu - Varga Vince - MuPATh (AT)
Túszopera

A Túszopera a kortárs színházi és zenei élményt egyaránt eredeti módon alkalmazó, nemzetközi együttműködésben létrejövő, társadalmi tematikájú mű, mely az általa érintett műfajok hagyományainak ismeretében, azok mai megfogalmazásával él. Ki fizeti meg a szabadság árát? Milyen érzés túsznak lenni? A Magyarországon mai napig jól ismert túszejtési akcióban a helyi laktanya párttitkárának két fiatal fia egy leánykollégium lakóit ejtette foglyul, azt követelve, hogy elhagyhassák az országot. Mi történt az alatt az öt éjszaka alatt 1973-ban Balassagyarmaton? Az előadásban elhangzó szövegek jelentős része valós dokumentum, amelyek forrása Hatala Csenge Hírzárlat című regénye.

Hatala Csenge író első dokumentumregénye, a Hírzárlat: A balassagyarmati túszdráma 2015-ben jelent meg az Athenaeum Kiadónál. A kötet különlegessége, hogy a túszdráma egykori szereplőinek többsége itt szólal meg először.

Varga Vince tíz éve dolgozik színházi alkotóként Budapesten és vidéken, emellett osztrák, német, svájci színházak előadásain is dolgozott. A Trafóban eddig média design és zeneszerzői munkáival találkozhattunk, többek között a TÁP Színház, Biczók Anna, Molnár Csaba vagy Fülöp László előadásaiban.

A Black Page Orchestra 2014-ben alakult Bécsben. Projektjeiket olyan performatív, interdiszciplináris kompozíciók határozzák meg, amelyek elektronikát, videót és különböző digitális technológiákat egyaránt alkalmaznak.

Gryllus Samu zeneszerző 2008-ban alapította Rupert Bergmann baritonnal a MuPATh - music performance art theater egyesületet a Kollmi Szuzi című, a Trafóban is bemutatott közös munkájukat követően. Az egyesület célja, a nevében foglalt műfajok által határolt művészi területek együttműködését ösztönző új alkotások létrehozása.

A Túszopera vokális előadó: Tara Khozein, Budapesten élő amerikai születésű szoprán, Steven Scheschareg Bécsben élő amerikai bariton, Josefa Beil német születésű bécsi színésznő, és Dominik Förtsch, Bécsben élő színész, zeneszerző.

Alkotók
Koncepció, zeneszerző: Gryllus Samu
Rendező, media design: Varga Vince
Előadják: Tara Khozein, Rupert Bergmann, Josefa Beil, Dominik Förtsch
Zenekar: Black Page Orchestra (Yukiko Iwata - szaxofon, David Dorning - gitár, Péter Tornyai - hegedű, Irene Frank - cselló, Enrique Mendoza - elektronika)
Dramaturg, szöveg: Gerendás Beáta (a librettó Hatala Csenge Hírzárlat című dokumentumregényén alapul)
Angol fordítás: Budai Vera
Programozás: Djindji Ergimen
Produkciós vezető: Dézsi Fruzsina
Koprodukciós partnerek: MuPATh, ProProgressione, WUK performing arts

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Osztrák Kulturális Fórum Budapest támogatásával valósul meg.

Ajánlatunk


(...) A célom az volt, hogy egy pesti kültelki históriát vigyek a színpadra olyan primitíven, olyan naivul, ahogy az ilyen meséket öreg asszonyok a külső Józsefvárosban mesélni szokták. Ami szimbolisztikus alak, túlvilági személy itt előfordul, a mögé nem akartam több jelentőséget rejteni, mint amennyit egy szegény csibész ad neki, mikor gondol rá.

A három Baradlay fivér, Ödön, Richárd és Jenő történetében a függetlenségére törekvő magyar nemzet, a családi, a baráti és bajtársi kapcsolatokat mindenekfelett tisztelő magyarok, és az igaz szerelem legyőzhetetlensége mutatkozik meg.

A Mágnás Miska a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb műve, mely újra és újra repertoárra kerül zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor olyan pompás, örökzöld számainak, mint például A nő szívét ki ismeri, az Úgy szeretnék boldog lenni vagy a Cintányéros cudar világ.

Ajánló


Hajnóczy Soma, kétszeres bűvész világbajnok több, mint 40 ország közönségét bűvölte el. Számtalan TV showban jelent meg Amerikától kezdve, Franciaországon…

A műsorban fellépő művészek előadásában mindenki megtalálja a szívének kedves muzsikát.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!