Program


HANGVERSENY KOCSIS ZOLTÁN EMLÉKÉRE

HANGVERSENY KOCSIS ZOLTÁN EMLÉKÉRE

Egykori művészeti vezetőjére, Kocsis Zoltánra emlékezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, olyan zeneszerzők műveivel, akiknek kifejezésmódja közel állt a nagy zongoraművész és karmester felfogásához.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 6. vasárnap, 19:30

 Liszt és Rachmaninov ilyenek – Liszttől olyan kompozíciót is hallunk, amelyet Kocsis hangszerelt zenekarra. Kocsis Zoltán támogatta a fiatal muzsikusokat, nem véletlen tehát, hogy Rajna Martin személyében az emlékkoncertet is feltörekvő ifjú tehetség vezényli. A szólista, Olga Kern korábban Kocsis vezényletével is fellépett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként.

Liszt Ave Mariája zongoradarab, amely Kocsis repertoárján is szerepelt, így formálódhatott meg az előadóban az átirat koncepciója. Rachmaninov szimfonikus költeményét, A holtak szigetét Arnold Böcklin képe inspirálta, melyet a zeneszerző előbb fekete-fehér reprodukcióban látott, s a színes változatot is megismerve csalódottan mondta: „ha az eredetit látom először, aligha írtam volna meg a magam művét. Jobban szeretem fekete-fehérben.” A holtak szigetében fontos szerepet játszik a gregorián Dies irae-dallam, s ugyanezen alapul a műsor következő száma, Liszt Haláltánca is, sőt a szünet utáni újabb zenekarkíséretes zongorakompozícióban, Rachmaninov Rapszódia egy Paganini-témára című művében is
felhangzik az utolsó ítéletet idéző középkori dallam, melyet a romantikus zeneszerzők annyira szerettek. A műsort záró zenekari mű, a Mazeppa Liszt egyik legnépszerűbb szimfonikus költeménye, melyet a zeneszerző 1851-ben, Weimarban komponált Victor Hugo költeménye nyomán. Az irodalmi alkotás egy hős kozák vezérről szól, akit az ellenség egy megvadított lóhoz kötöz – ez magyarázza a szenvedélyes muzsika viharos karakterét.

Rajna Martin karrierje mind idehaza, mind külföldön kibontakozóban van, Olga Kern orosz származású, Amerikában élő zongoravirtuóz, a 2001-es Van Cliburn Nemzetközi Verseny győztese.

Műsor:

Liszt Ferenc–Kocsis Zoltán: Ave Maria
Szergej Rachmaninov: Holtak szigete, op. 29
Liszt Ferenc: Haláltánc
***
Szergej Rachmaninov: Rapszódia egy Paganini-témára, op. 43
Liszt Ferenc: Mazeppa

Olga Kern zongora
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Rajna Martin

Ajánlatunk


Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád: kapcsolat az akkor száműzött Napóleonnal. A vád hazugságra épül, de Dantes már nem tudja bizonyítani igazát.

Ajánló


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!