Program


Határtalan táncfőváros - A Magyar Állami Népi Együttes: Esti dal, avagy "Szálljatok fiókáim!"

Határtalan táncfőváros - A Magyar Állami Népi Együttes: Esti dal, avagy "Szálljatok fiókáim!"

A Határtalan táncfőváros fesztivál keretén belül ezen az estén az Esti dal, avagy 'Szálljatok fiókáim!' - Szabad emlékezés Rábai Miklósra programját nézhetik meg.
Ötven éve távozott közülünk Rábai Miklós, a Magyar Állami Népi Együttes legendás alapítója, aki nemcsak megalkotta ­– annyi más műve mellet – az Ecseri lakodalmast, a Háromugróst, a Derecskei verbunkot, a Kis bojtárt, hanem kortársaival együtt…  more

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Esti dal, avagy 'Szálljatok fiókáim!'
Szabad emlékezés Rábai Miklósra
 
Ötven éve távozott közülünk Rábai Miklós, a Magyar Állami Népi Együttes legendás alapítója, aki nemcsak megalkotta ­– annyi más műve mellet – az Ecseri lakodalmast, a Háromugróst, a Derecskei verbunkot, a Kis bojtárt, hanem kortársaival együtt megteremtette a magyarországi színpadi néptáncművészetet, és művészetével világsikerre vezette a társulatát.
Előadásunk – ha nem is törekszik teljességre – formabontó világával megpróbálja felmutatni Rábai Miklós örökségét, személyes hitvallását, a hagyományhoz fűződő viszonyát, művészi útkereséseit, mindemellett a kommunista kultúrpolitika szorításában létezni, alkotni kívánó ember dilemmáit is. A színpadon archív filmek és fotómontázsok mellett részletek hangzanak el korabeli dokumentumokból, kritikákból, kortársak visszaemlékezéseiből – tovább szélesítve a megismerés horizontját.
Számunkra, késői utódok számára Rábai művészete nem minta, nem követendő példa, de történelmünk része, melyet magunkénak vallunk. Az út, amelyen elindult, a mi utunk is, annak kiszélesítése, korszerűsítése elodázhatatlan küldetésünk.

Hisszük, hogy a halálban csak a test semmisül meg, amíg van emlékezet, a szellem megmarad. Mi, kései utódok – tisztelettel, de szabadon – őrizzük a Mester szellemét, ahogy helyünkben ő is tenné. Halljuk biztatását: „szálljatok, fiókáim!”

A műsorban elhangzó szövegeket szerkesztette és írta Mihályi Gábor, szájra formálta Kutszegi Csaba.

Zenei rendező és szerkesztő:
Nyitrai Tamás

Koreográfus: Rábai Miklós, Mihályi Gábor, Ágfalvi György, Darabos Péter, Farkas Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

Rendező-koreográfus, együttesvezető: Mihályi Gábor

Zenei vezető: Nyitrai Tamás

Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Our offer


Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Suggestions


1958, nyara – Éktelen drága gyémántot hoznak a Minneapolis City Bankba. Egy notórius fegyenc megszökteti magát, hogy lecsapjon a kőre,…

A 60-minute tour starts every day at 13:30, 15:00 and 16:30 in English. To request a tour in other languages…

Giuseppe Verdi RIGOLETTO Opera in three acts, in Italian, with Hungarian English and Italian subtitles

Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.