Program


Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis/2
2

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis/2

Mesterek és tanítványok. Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 10. vasárnap, 19:30

HEINZ HOLLIGER ÉS A NEMZETI FILHARMONIKUSOK

Műsor:
BARTÓK BÉLA: Négy zenekari darab, Sz.51, BB 64
VERESS SÁNDOR: Hegedűverseny
***
VERESS SÁNDOR: II. szimfónia (Minneapolitana)

Ilya Gringolts hegedű
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Heinz Holliger

Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére. Vendégfellépésén Holliger előbb Bartók, majd Veress zenéjét vezényli, hitet téve mestere és mesterének mestere művészete mellett. A koncerten három ritkán hallható kompozícióval találkozhatunk, ezek közül Veress Hegedűversenyét korunk egyik legkiválóbb virtuóza tolmácsolja.

Az 1912-ben félbehagyott, majd 1921-ben befejezett, sok impresszionista elemet tartalmazó Négy zenekari darab máig Bartók keveset játszott művei közé tartozik. Veress Sándor Kolozsváron született 1917-ben, tízéves korától Budapesten élt, a Zeneakadémián Kodály és Bartók növendéke volt, később pedig népzenekutatóként Lajtha Lászlóval is kapcsolatba került. 1949-ben Svájcba emigrált, ahol haláláig, 1992-ig élt és tanított. Hegedűversenyét még Magyarországon fejezte be 1939-ben, „Minneapolitana” melléknevű II. szimfóniája az 1953-as év termésének része. A világhírű svájci zeneszerző, oboaművész és karmester, Heinz Holliger (1939) tanulóéveiben a Berni Egyetemen látogatta Veress Sándor zeneszerzés-óráit – ő a magyar mester legismertebb tanítványa. A Hegedűverseny szólistája, az orosz Ilya Gringolts 1982-ben született Leningrádban. Szülővárosában folytatott tanulmányai után a New York-i Juilliard School of Music falai között Itzhak Perlman osztályában képezte tovább magát. Rangos nemzetközi versenyeken szerepelt sikerrel, érdeklődése a historikus hegedűjátékra is kiterjed, szívesen tolmácsol kortárs műveket. 2008 óta a Gringolts Quartet primáriusa.

Ajánlatunk


Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

zenés átirat két részben

Ajánló


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!