Program


Iveta Apkalna és Boldoczki Gábor kamaraestje / Előhang 18:30

Iveta Apkalna és Boldoczki Gábor kamaraestje / Előhang 18:30

A lett Iveta Apkalna korunk egyik legünnepeltebb orgonaművésze, aki hazájában folytatott tanulmányai után Angliában és Németországban is képezte magát, s ma a világ minden táján elragadtatottan hallgatják játékát. Boldoczki Gáborról pedig elég annyit mondani: a földkerekség egyik legjobb trombitása, univerzális művész.

Aktuális előadások



Iveta Apkalna és Boldoczki Gábor kamaraestje

Műsor:
J. S. Bach-Dupré: „Wir danken dir, Gott, wir danken dir” (Tanácsválasztási kantáta), BWV 29 - I. Sinfonia (orgonaátirat)
Stanley Friedman: Solus - fanfár
Enescu: Legenda (átirat trombitára és orgonára)
Szofija Gubajdulina: Hell und Dunkel
Eötvös Péter: Echo - magyarországi bemutató
J. S. Bach: c-moll passacaglia, BWV 582
Vivaldi: Andromeda Liberata (serenata), RV Anh. 117 - „Sovvente il sole” (ária; átirat trombitára és orgonára)
Naji Hakim: Quatre Études-Caprices - III. Giocoso
Naji Hakim: Szonáta trombitára és orgonára

Milyen hangszer az orgona? Régi? Új? Komoly? Szórakoztató? És milyen zene illik hozzá? Barokk? Netán modern? És egyáltalán: billentyűs hangszer vagy fúvós? Végtére is billentyűi vannak - de sípjai is! És hogyan viselkedik, ha egy vérbeli fúvóssal, az érces hangú trombitával társítjuk? Olyan kérdések ezek, amelyekre mind választ kapunk korunk egyik legeredetibb és legtalálékonyabb orgonaművésze, Iveta Apkalna és hazánk trombitás megasztárja, Boldoczki Gábor izgalmasnak ígérkező közös estjén.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Müpa orgonahangversenyei új korszakot nyitottak az orgonajáték magyarországi történetében. Korábban sokan úgy gondolhatták, az orgonaművek túlságosan komolyak és elvontak: parókás barokk zenetanárok írták ezeket a darabokat, amelyeket tenyérbe hajtott fejjel kell hallgatni. A Müpa orgonakoncertjein viszont kiderült, hogy az orgonairodalom csupa felfedezés, szín, játékosság, izgalom - és az is, hogy az orgona a modern zenéhez is illik, sőt mindenféle zenéhez! Ezen az estén az orgona többször társul a trombitával, izgalmas párost alkotva, de trombitaszólót és orgonaszólót is hallunk, a szerzők névsora pedig igen változatos: Vivalditól és Bachtól a 20-21. századig, George Enescu, Stanley Friedman, Szofija Gubajdulina, Naji Hakim és Eötvös Péter zenéjéig ível. A lett Iveta Apkalna korunk egyik legünnepeltebb orgonaművésze, aki hazájában folytatott tanulmányai után Angliában és Németországban is képezte magát, s ma a világ minden táján elragadtatottan hallgatják játékát. Boldoczki Gáborról pedig elég annyit mondani: a földkerekség egyik legjobb trombitása, univerzális művész, akinek olyan zeneszerzők komponáltak műveket, mint Krzysztof Penderecki vagy Fazıl Say.

Az előadást 18.30-tól Előhang címmel műismertető előadás előzi meg. További részletekről a koncert előtti hetekben a honlapunkon tájékozódhatnak.

orgona: Iveta Apkalna
trombita: Boldoczki Gábor

Rendező: Müpa

Ajánló


Ünnepeljétek velünk az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát a május 31-től június 2-ig tartó VárkertFeszt művészeti…

Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös,…

Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben újra "egymásra találtak" és elhatározták, hogy közös munkába kezdenek, melynek első nyilvános előadása Debrecenben…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!