Program


Lou Andreas-Salomé, a szabadság vakmerősége (2016) /MÜPA FILMKLUB
3

Lou Andreas-Salomé, a szabadság vakmerősége (2016) /MÜPA FILMKLUB

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: október 8. szombat, 18:00

MÜPAMOZI
Lou Andreas-Salomé, a szabadság vakmerősége, 2016
Filmvetítés és beszélgetés a zeneszerzővel

Múzsának, alkotások ihletőjének lenni igen szép feladat, azt leszámítva, hogy az utókor rendszerint az alkotó, nem pedig a múzsa nevét jegyzi az első helyen. Cordula Kablitz-Post filmje, a Lou Andreas-Salomé elég rendesen felborogatja ezzel kapcsolatos nézeteinket, előítéleteinket. Mert addig nincs gond, amíg Lou Andreas-Salomét, az írót, filozófust és az első pszichoanalitikus nőt úgy emlegetjük, mint Rainer Maria Rilke szeretőjét, Friedrich Nietzsche imádottját és szellemi partnerét, esetleg mint Freud tanítványát. A kérdés: képesek vagyunk-e elismerni a saját jogán?

Különös életrajzi film ez. Bár rendezője korrektül követi Lou életének fordulatait, filmje átfordul filozófiai elmélkedésbe. Elkerülhetetlenül, hiszen Lou pályája, kapcsolatai, gondolatai szükségképpen jutnak el állandóan a szabadság eszméjéhez. És ez esetben a szabadság igen sokféle értelmezése áll elénk. Mit jelent szabadnak lenni egy olyan világban, amely előírja a nő szerepeit, a sorsát? Értelmezhető-e a szabadság vállalása provokációként - egy kevéssé szabad világban? Mekkora terhet cipel az, aki a társadalmi normákkal szemben állva körömszakadtáig védi függetlenségét? És miért érzik úgy a férfiak (olykor nők is), hogy Lout - akár szerelemből, vágyakozásból, szeretetből - meg kellene fosztani autonómiájától? És hogy van az, hogy Lou Andreas-Salomé (1861-1937) vakmerően vállalt szabadsága még ma is felkavaró? Izgalmas kérdések. És izgalmas filmes megoldások. Szellemes, ahogyan a film korabeli anzikszokon keresztül mutatja meg hősnője vándorlásait, és legalább ekkora figyelmet érdemel Varga Judit zeneszerző és zongoraművész filmzenéje. Ez a kísérőzene elegánsan kerül meg minden klisét, és érzékenyen együtt lüktet hősnőnk sorsával, szellemével.

Rendező: Cordula Kablitz-Post

Közreműködők:
Házigazda: Réz András
Zeneszerző, beszélgetőtárs: Varga Judit

Ajánlatunk


Gyermekeink kedvenc rajzfilmhőse a méltán népszerű, minden nemében vicces és aranyos PEPPA malac először Magyarországon élőben!

A zenekar története 2023. március 11-én újabb fontos állomáshoz érkezik, első magyar zenekarként játszanak Magyarország legújabb, legnagyobb, hipermodern csarnokában, az MVM Dome-ban.

Ajánló


Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Hétköznapi kalandjaik legnagyobb varázsa,…

Komédia a köbön! Egy falrengető vígjáték, amely színpadon és filmen egyaránt nagy sikereket aratott!

Ítélet két részben – a Kultúrbrigád és az Átrium előadása

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!