Program


Magyar Állami Népi Együttes - Hajnali Hold

Magyar Állami Népi Együttes - Hajnali Hold

A néhány évvel ezelőtt nagy sikerrel bemutatott előadás új szereposztásban lép a közönség elé.
 több

Aktuális előadásokKárpát-medence néphagyományait (néptánc, népköltészet, népzene) feldolgozó, a női princípiumot a figyelem középpontjába állító, a „rítusokat felemlegető” táncszínház.

A Hajnal a napkelte időszaka, mely a várakozással teli éjszaka sötétje után minden nap megjelenik. A hajnal – amely örökké fiatal és halhatatlan, a végtelen lehetőségek hordozója – a remény egyetemes szimbólumaként vált kulturális emlékezetünk részévé.

A Hold az éjszaka bolygója, a szépség, a fény jelképe, mely sajátos és különleges szerepet töltött be minden nép hitvilágában, így a magyarban is. Mágikus funkciója ciklikus váltakozásában rejlik, melynek révén kapcsolatba kerül a születéssel, a halállal, a párválasztással, a termékenységgel, a természet titkos erőivel.

Amíg a nap az erő, a teremtő férfi jelképe, a szellem megtestesítője, addig a hold mindig a befogadó, a szellemi helyett az anyagi világhoz kapcsolódó nőiség jelképe.

Az említett szimbólumok mindegyike közös képzetek eredménye. E szimbólumok – az elmúlt évtizedek drámai változásai ellenére, melyeket „kollektív emlékezetvesztésként” ír le a társadalomtudomány – a ma embere számára is képesek még jelentést hordozni.

A Hajnali Hold című előadás a hagyományos táncok régen elhomályosult szimbólumrendszerének, valamint az egyes mozdulattípusok és térbeli formák hajdani jelentésének felmutatására vállalkozik. Láttatni kívánja a rég elfeledett, egykori mögöttes értelmeket, a mélyebb jelentésrétegeket.

A Hajnali Hold a folklór nyelvezetéből inspirálódva szól a meghatározó női princípiumokról, a női lélekről, az ösztönök szintjéről, erről a sokszor titkos és érzéki világról. Alkalmat ad arra is, hogy a hold szemszögéből vizsgálva említést tegyen a napról, a férfi princípiumról. Felmutassa kötődésünket a múlthoz, viszonyunkat a jelenhez. Meséljen szerelemről, vágyakozásról, születésről és elmúlásról, a hétköznapokról éppúgy, mint az ünnepek profán vagy szakrális rituáléiról.

A Hajnali Hold a várakozás pillanata. A várakozásé – mielőtt felkel a Nap…

 

A műsorban elhangzó szövegek eredeti gyűjtések és Mihályi Gábor írásai.

 

 

Zenei rendező:                                  Pál István Szalonna

Zeneszerző:                                      Herczku Ágnes, Pál István Szalonna

Zenei szerkesztő:                             Pál István Szalonna

Koreográfus:                                    Furik Rita, Gera Anita, Mihályi Gábor, Orza Calin

Jelmeztervező:                                 Furik Rita

Fény- és látványtervező:                 Kovács Gerzson Péter

 

Rendező-koreográfus:                     Mihályi Gábor

 

 

Előadja:                   a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Szólót énekel:Pál Eszter / Kubinyi Júlia, Hetényi Milán, valamint vendégművészek,hangfelvételről közreműködik Dés András (m.v.)

 

 

Zenekarvezető:                                           Radics Ferenc

Tánckarvezető:                                             Ágfalvi György

Tánckari asszisztensek:                               Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Farkas Máté,

ifj. Zsuráfszky Zoltán

 

Művészeti vezető:                                        Pál István Szalonna

 

Együttesvezető:                                          Mihályi Gábor

 

 

 

 

Ajánló


Asztal alá beköltözni, ott házikót építeni, oda vendégeket hívni, finomságot sütni-főzni, asztal alatti barlangban a kincseket megtalálni a kicsik kiváltsága.

Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő meglepetései felé...

Musical gyerekeknek FEKETE ISTVÁN kisregénye alapján Szöveg és dalszöveg: GYŐREI ZSOLT és SCHLACHTOVSZKY CSABA Bemutató: 2014. november 15.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!