Program


Magyarok a világban – Bartók és Amerika / MATINÉKONCERTEK
2

Magyarok a világban – Bartók és Amerika / MATINÉKONCERTEK

Bartók Béla élete utolsó éveiben írta legcsodálatosabb, a szó hagyományos értelmében gyönyörű zenéinek egy részét, amikor önként vállalt emigrációban, az Egyesült Államokban élt. Sokakban felmerült akkor is és Bartók halála után is, hogy vajon tett-e művészi engedményeket ezekben a zenékben a zeneszerző: hatott-e rá az amerikai közönség ízlése?

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 21. vasárnap, 11:00

Matinékoncertek
Magyarok a világban - Bartók és Amerika

Műsor:
Stravinsky: Ragtime
Barber: Csellóverseny, op. 22 - III. Molto allegro e appassionato
Beethoven: a-moll vonósnégyes, op. 132 - III. „Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der Lydischen Tonart”. Molto adagio - Andante
Bartók: III. zongoraverseny, Sz. 119, BB 127 - II. Adagio religioso
Bartók: Concerto, Sz. 116, BB 123 - I. Introduzione; III. Elegia; V. Finale - részletek

Bartók Béla élete utolsó éveiben írta legcsodálatosabb, a szó hagyományos értelmében gyönyörű zenéinek egy részét, amikor önként vállalt emigrációban, az Egyesült Államokban élt. Sokakban felmerült akkor is és Bartók halála után is, hogy vajon tett-e művészi engedményeket ezekben a zenékben a zeneszerző: hatott-e rá az amerikai közönség ízlése? A koncerten nemcsak erre a kérdésre keressük a választ, hanem arra is, hogy hatottak-e Bartókra az amerikai madarak (spoiler: hatottak), találkozhatott-e cowboyokkal (spoiler: a zenén keresztül talán), s persze közelebbről megismerkedünk e csodálatos zenékkel is.

Bartók Béla 1940 őszén, egy Portugáliából induló hajón távozott Amerikába, a háborúba sodródott Európát, a náci Németországhoz mind közelebb kerülő Magyarországot hagyta maga mögött. Úgy tervezte, hogy hazatér, de a világháború befejezését követően nem sokkal, évekig viselt súlyos betegség után egy New York-i kórházban elhunyt. Az utolsó években írott zenéi hihetetlenül szépek: a zeneszerző, aki egykor rendkívül disszonáns darabokat komponált, megszelídült, klasszicizálódott. A koncerten nemcsak Bartók legszebb zenéit fogjuk közelebbről megvizsgálni, de választ keresünk arra a kérdésre is, hogy milyen zenék vették körül Bartókot a 20. század közepén, Amerikában. Összevetjük Samuel Barber egy versenyművét Bartók Amerikában komponált zongoraversenyével, és egy ponton még különleges New York-i madarak énekét is meghallgatjuk, mert Bartók is hallgatta őket. Útikalauzunk Bartók nyomában Szélpál Szilveszter lesz, akit szakértőként Fazekas Gergely zenetörténész kísér az úton, a zenéket pedig a legtehetségesebb fiatal muzsikusok, Balogh Ádám és Dolfin Balázs szólójával, a Dénes-Worowski Marcell vezette Danubia Zenekar közreműködésével hallhatjuk.

Vezényel: Dénes-Worowski Marcell

Közreműködők:
zongora: Balogh Ádám
cselló: Dolfin Balázs
Danubia Zenekar
szakértő: Fazekas Gergely
moderátor: Szélpál Szilveszter

Korosztály: 9-16 év
Rendező: Müpa

Fotó: Sepsi Botond

Ajánlatunk


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Két órás felhőtlen szórakozás szingliknek, házasoknak, újra kezdőknek! Szereplők: ADORJÁNI BÁLINT, ELEK FERENC, FENYŐ IVÁN, NAGY SÁNDOR

Ajánló


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

Beethovennel a szabadban – 2024 július A Nemzeti Filharmonikusok koncertsorozata Martonvásáron

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!