Program


MEGÉRTHETŐ/5 - A SZIMFONIKUS ZENE SZÜLETÉSE - INGYES ONLINE KONCERT

MEGÉRTHETŐ/5 - A SZIMFONIKUS ZENE SZÜLETÉSE - INGYES ONLINE KONCERT

Wagner: Tannhäuser-nyitány

Liszt: Les Préludes

Előad és vezényel: Hollerung Gábor

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. május 2. vasárnap, 11:00

A Megérthető zene sorozatunk mai előadásán a szimfonikus költemény jellegzetességeivel foglalkozunk.

A szimfonikus költemény a 19. század második felének jellegzetes műfaja. Közvetlen előzményei közé tartoznak azok az operanyitányok (programnyitányok), amelyekben a nyitány maga már tartalmazza az opera legfontosabb zenei motívumait, karaktereit.

A szimfonikus költemény hátterében egyrészt mindig egy program rejlik, amelyet a szerző adott esetben utólag fogalmaz meg, másrészt felfedezhető benne a romanticizáló eszméket hirdető irodalom hatása, melynek általános érvényű gondolatai (élet-halál, elkárhozás-megdicsőülés) bőséges inspirációt adnak a zenei kifejezésre.

Mai előadásunkon megmutatunk egy jellegzetes programnyitányt, a Tannhäusert, amely magába sűríti az opera legfontosabb motívumait, majd a szimfonikus költemény műfajának egyik alapvetését, a Les Préludes-öt ismertetjük meg kedves közönségünkkel.

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

Ajánló


Szente Vajk íróként nemcsak a végsőkig feszíti a nevetőizmokra specializálódott bohózat kereteit, hanem föl is frissíti, már-már szinte a műfaj…

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

A Pesti Magyar Színház zenés előadásában megismerheted Tutajos és Bütyök, a két fővárosi nyolcadikos csodás nyári kalandjait. A két jó…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!