Program


Sirály

Sirály

Csehov drámái a szerzői szándék szerint alapvetően komédiák. Bár a Sirály tragikusan végződő történet, első olvasata mégis komédia. Mindenki végzetesen másba szerelmes, így mindenki boldogtalan, de a történet legalább annyira komikus, mint amennyire tragédiába illő.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 29. kedd, 18:00

Csehov: SIRÁLY
tragikomédia
Fordította: Morcsányi Géza
Bemutató: 2022. október 7.

A mű mélyebb, összetettebb tartalma a művészi-alkotói személyiség bonyolult mélységeit világítja át kegyetlen őszinteséggel. A mindenáron művészi alkotást létrehozni kívánó szándék, s a művészi produktum, a művészlét utáni kínzó vágy lélekanalízise a dráma valódi alapmotívuma. Tehetségesnek lenni, tehetségnek születni adottság. De elhatározás alapján „tehetséges alkotóvá” válni, szorgalommal, kitartással, akaratlagosan lehet-e? Nyomasztó bizonytalanságot, állandó kételyt, megválaszolhatatlan kérdést jelent ez a saját művészi minőségében kételkedőnek. Nincs válasz, nincs bizonyosság.

Az ünnepelt díva írói álmokat dédelgető, a színházi világot megújítani vágyó fia tragédiába torkolló, önmaga elfogadtatásáért vívott kétségbeesett küzdelme a darab válaszkeresése a feltett kérdésre. Az értékes, tehetséges művészek kiégése, lassú elidegenedésük saját hivatásuktól, a mindennapokba szürkülés folyamata kerül tragikus ellentétbe a „csak azért is” lázadás, a bizonytalan és kiúttalan művészi kísérletezés, az alaptehetség meglétének kérdőjeleivel.

Csehov kétségei, vajúdó töprengése az emberi kapcsolatokról, tehetségről, színházi értékekről, alkotásról, alkotói folyamatokról, életünket és színházi mindennapjainkat is alapjaiban érintő gondolatok. Színházi világunk-szakmánk szakadozottsága, izlésbeli alapellentéteink, tragikusan kiüresedő színházi tartalmak, a katarzis fájó hiánya nagyhírű előadásokból – számomra mindez fájdalmasan sikolt ki Csehov művéből, figyelmeztető üzenetként korunk „színházcsinálói” felé.

SZEREPLŐK
Arkagyina, színésznő................................... Saárossy Kinga Jászai-Díjas
Trepljov, a fia................................................ Kardos Kristóf
Trigorin, író................................................... Baranyi Péter
Nyina Zarecsnaja......................................... Misurák Tünde
Szorin, a testvére......................................... Sata Árpád
Dorn, orvos.................................................. Tunyogi Péter
Samrajev...................................................... Balogh András
Polina Andrejevna, a felesége..................... Nagy Adrienn
Mása, a lányuk............................................. Babócsai Réka
Medvegyenkó, tanító................................... Tóth Levente

ALKOTÓK
Díszlet: Székely László Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész, a Nemzet Művésze
Jelmez: Bodnár Enikő
Ügyelő: Hódosi Ildikó
Súgó: Szecskó Andrea
Rendezőasszisztens: Lázár Rita
Rendező: Blaskó Balázs Jászai-díjas

Ajánlatunk


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Ajánló


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!