Program


„Szálkák” – Pilinszky 100 / Kurtág 95 / LITERÁRIUM EXTRA
3

„Szálkák” – Pilinszky 100 / Kurtág 95 / LITERÁRIUM EXTRA

Az esten Stork Natasa és Zsótér Sándor előadásában szólalnak meg Pilinszky szövegei, közöttük pedig Kurtág Pilinszkyhez kötődő darabjai, és a mindkettejük számára alapvető jelentőségű Bach művei Kurtág átiratában.

„Szálkák” – Pilinszky 100 / Kurtág 95 / LITERÁRIUM EXTRA
Kortárs zenei-irodalmi est

Közreműködők:
színművész: Stork Natasa, Zsótér Sándor
cimbalom: Lukács Miklós
hegedű: Osztrosits Éva
brácsa: Bársony Péter
cselló: Rohmann Ditta
klarinét: Szűcs Péter
kürt: Benyus János
zongora: Csalog Gábor, Kemenes András

Alkotó:
Kárpáti Péter rendező

Műsor:
Kurtág György: Négy dal Pilinszky János verseire, op. 11
Kurtág György: Szálkák, op. 6c
Kurtág György: Jelek, játékok és üzenetek csellóra - Pilinszky János: Gérard de Nerval
Kurtág György: Játékok VIII/7 - Verés - veszekedés (négy kézre)
Kurtág György: Játékok VIII/9 - Pilinszky János: Keringő (két zongorára)
Kurtág György: Játékok VIII/3 - Responsorium (Pilinszky: Egy hófehér kar)
Kurtág György: Játékok VIII/6 - Vázlat Pilinszky „Hölderlin”-jéhez (Pozíciógyakorlat)
Kurtág György: Bach-átiratok

„Közös bennük a költő és a muzsikus egyívású szűkszavúsága, a borzongató csönd és a velőkig hatoló kiáltás átélni és kisugározni tudása, a halállal való szembenézés mindig vissza-visszatérő élménye” - írta Pilinszkyről és Kurtágról a nemrégiben elhunyt nagyszerű zenetörténész, Kárpáti János. Az esten Stork Natasa és Zsótér Sándor előadásában szólalnak meg Pilinszky szövegei, közöttük pedig Kurtág Pilinszkyhez kötődő darabjai, és a mindkettejük számára alapvető jelentőségű Bach művei Kurtág átiratában.

Kurtág életművében központi szerepet játszanak a vokális művek, de még hangszeres darabjai is olyan lángoló intenzitással küzdenek a kifejezésért, mintha le nem írt szövegek megzenésítései volnának. A koncerten elhangzó Kurtág-műveket nemcsak ez kapcsolja össze, hanem az is, hogy kivétel nélkül Pilinszkyhez kötődnek: bizonyos darabok csak utalnak Pilinszkyre, vagy - miként némelyik Bach-átiratot - Pilinszkynek dedikálta őket Kurtág, más művek azonban közvetlenül is kapcsolódnak a költőhöz. Ilyena Szálkák ciklus cimbalomra, amely Pilinszky azonos című kötete előtt kezdett formálódni, de végleges alakjának címét már a költő inspirálta, s ilyen az eredeti alakjában ritkán hallható négy Pilinszky-dal, szöveg és zene, költő és zeneszerző egyedülálló találkozásának lenyomata.

Rendező: Müpa

Ajánló


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Egy különleges születésnap és egy felejthetetlen este, ez az, ami biztosan lesz! A jubileumi koncertjükre számos meglepetéssel készülnek, de nem…

A kétórás musical show a ma rendelkezésünkre álló legkorszerűbb show technikai elemek alkalmazásával teremti meg azt az egyedi látványvilágot, amely…