Program


Szijj Ferenc-est / LITERÁRIUM – Kortárs írók a Müpában

Szijj Ferenc-est / LITERÁRIUM – Kortárs írók a Müpában

Olyan, a kortárs magyar líra legszűkebb élvonalába tartozó költővel találkozhatnak a verskedvelő olvasók a Literárium színpadán, akit messze nem művészi súlya szerint tart számon az irodalmi közvélemény.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 24. hétfő, 20:00

Szijj Ferenc-est

Olyan, a kortárs magyar líra legszűkebb élvonalába tartozó költővel találkozhatnak a verskedvelő olvasók a Literárium színpadán, akit messze nem művészi súlya szerint tart számon az irodalmi közvélemény. Ennek okai csak részben keresendők Szijj Ferenc autonóm módon háttérbe húzódó, mindenfajta magamutogatástól tartózkodó alkatában, a kritika is megspórolta, hogy sűrű szövésű, minden fölös elemet kigyomláló, egyedi, hasonlíthatatlan versvilágát illetően adekvát értelmezési javaslatokat tegyen.

Pedig a szerző olyan kötetei, mint a Kenyércédulák (2007), az Agyag és kátrány (2014) vagy a 2019-ben megjelent Igazi nevek, mondhatnánk, teljes pompájában mutatják meg e költészet tűpontos nyelvi kifejező erejét - ha nem lenne a versek szellemétől mindenfajta pompa mélységesen idegen. „Szijj Ferenc versei azokból a mondatokból és belső monológokból állnak, amiket olyan nehéz elmondanunk másoknak, de egyfolytában mormolunk magunkban. Mondatok, amiken fennakadunk, amik nem eresztenek, amik felemelnek. Amik mégiscsak képesek összekötni minket másokkal” - olvashatjuk az egyik könyve fülszövegén a találó leírást a prózaíróként (A futás napja, 1992; Növényolimpia, 2017; stb.) és műfordítóként (Kleist, Kafka, Bernhard, Handke, Menasse, stb.) is jelentős életművet létrehozott szerző költeményeiről. A legfrissebb, tavaly novemberben megjelent Ritka események pedig „változatos módon szólaltatja meg egy öncélúvá züllött hatalom, egy világ elől elzárkózó közösség és egy lelki egyensúlyát vesztett individuum egyszerre hétköznapian groteszk és álomszerűen költői hangjait, amelyek végső soron az élet véletlenszerűségéről, törékenységéről és egyszeriségéről beszélnek”. Szijj Ferenc estje nem ígér önfeledt szórakozást, mókát és kacagást, de aki igazi mély, tartalmas és felkavaró élményre vágyik, ne spórolja meg a találkozást.

színművész: Hevér Gábor

zene: DjArab

műsorvezető-házigazda: Jánossy Lajos

rendező: Balog József

 

Rendező: Müpa

 

Ajánlatunk


Zenés Kalandtúra – musical két részben-

Magyar nyelvű vezetés mindennap indul az idegen nyelvű túrákkal párhuzamosan (13:30, 15:00, 16:30).  Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Ebben az esetben a túra a közönség számára eddig felfedezetlen útvonallal bővül.Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!