Program


Tükröm, tükröm… – TestKÉP… Zavar? | Múzsák lázadása III.

Tükröm, tükröm… – TestKÉP… Zavar? | Múzsák lázadása III.

A Múzsák lázadása előadás-sorozat harmadik alkalmától tematikus módon foglalkozunk a nőművészettel. Az előadások során tisztázzuk a nőművészet fogalmát, áttekintjük a 60-as évektől az egyes nőművész generációk főbb kérdésfelvetéseit, valamint, hogy mikor hogyan gondolkodtak a férfiasságról/nőiességről. Az előadáson többek közt a következő művészek testképpel kapcsolatos témájú műveiről lesz szó: Hannah Wilke, Marina Abramovic, Cindy Sherman, Jenny Saville, Katarzyna Kozyra, Gőbölyös Luca,…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 21. szerda, 18:00

Múzsák lázadása III.
Tükröm, tükröm… – TestKÉP…Zavar? 
Előadás-sorozat női művészekről és nőművészekről

A Múzsák lázadása előadás-sorozat harmadik alkalmától tematikus módon foglalkozunk a nőművészettel. Az előadások során tisztázzuk a nőművészet fogalmát, áttekintjük a 60-as évektől az egyes nőművész generációk főbb kérdésfelvetéseit, valamint, hogy mikor hogyan gondolkodtak a férfiasságról/nőiességről.

A tematikus előadások első alkalmával a női testképről lesz szó. Korábban a nőket, női aktokat szinte kizárólag csak férfi alkotók nézőpontjából láthattuk, ám a 60-as évektől egyre több női művész a saját testélményét fogalmazza meg, gyakran olyanokat, amelyek egy kevésbé vonzó női testet mutatnak. Melyek is ezek az élmények? Ilyen például a terhesség, szülés, vetélés, betegség, öregség. Számos olyan dolog, ami szembe megy a média által sugallt ideális testképpel.  A testünk számos társadalmi üzenet hordozója, ezért is válik különösen fontossá az alkotók számára. 

A médiában megjelenő testideál igazán a 90-es évektől, különösen az internet megjelenésével vált meghatározóvá. A média általi nyomás a nőkön még erősebbé vált, a nők körében egyre inkább nőtt a valódi és az ideális testek közti különbségből fakadó frusztráció, ugyanis az emberek nagy része a valóságban nem úgy néz ki, mint a modellek (pl. Katarzyna Kozyra). Azóta láthatjuk, hogy ennek mennyi káros hatása van a nők testelfogadására. Mivel a tömegmédia az ideális test mámorában él, ezért a művészek ennek az ellenkezőjével foglalkoznak. Van, aki a túlsúllyal (Fajgerné Dudás Andrea), más a betegséggel (pl. Hannah Wilke, Katarzyna Kozyra, Hermann Ildi) vagy épp az öregséggel (Gőbölyös Luca). A különböző betegségek és az öregség is roncsolják a testet. Ha egy nő nem szép vagy nem termékeny, akkor már nem is számít nőnek?

Az előadáson többek közt a következő művészek testképpel kapcsolatos témájú műveiről lesz szó: Hannah Wilke, Marina Abramovic, Cindy Sherman, Jenny Saville, Katarzyna Kozyra, Gőbölyös Luca, Nagy Kriszta, Erdei Krisztina, Hermann Ildi, Fajgerné Dudás Andrea.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az előadáson számos aktot, beteg, öreg testet ábrázoló mű lesz látható, melyek a nyugalom megzavarására alkalmasak lehetnek. 

Előadó: Dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének tanszékvezető docense

Időpont: 2023. június 21. (szerda) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Kép // Katarzyna Kozyra: Olympia (kék), 1996; fotóinstalláció részlet; Barbara Kabala-Bonarska és Andrzej Bonarski tulajdona, letét a krakkói Nemzeti Múzeumban (forrás: http://katarzynakozyra.pl/en/projekty/olympia/)

 

Ajánlatunk


A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Évnyitó vagy szülői értekezlet? Napközi ügyelet és portfólió készítés? Mit tegyünk, ha a tanár kollégák játszmákba hajszolják egymást és visszaélnek a helyzetükkel? Mi történik, ha a megannyi dolgozat javítása vagy az iskolai kirándulás kihat a pedagógus magánéletére?

Ajánló


A történet két szélhámosról szól: Lawrence úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj, egy száműzött uralkodó; Freddy Benson azonban kisstílű.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!