Program


VAGYOK, AKI VAGYOK - Magyar képzőművészet 1945 után - Válogatás a Jáky-gyűjteményből

VAGYOK, AKI VAGYOK - Magyar képzőművészet 1945 után - Válogatás a Jáky-gyűjteményből

A Jáky-gyűjtemény részét képező 120 festmény hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet 1945 utáni történetét.  több

Aktuális előadások


A Várkert Bazár Déli palotájában nyílt YBL6 Művészeti Térben megtekinthető a hazai műgyűjtés egyik legismertebb mai kollekciójának válogatása. A kiállítás különlegessége, hogy stílusirányzatoktól függetlenül képes felmutatni a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a korszak összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő művészeti alkotásában.

1990 után közel két évtizednek kellett eltelnie, hogy a gyűjtők új generációja jelenjen meg, akik már szerves egységben képesek láthatóvá tenni a Kádár-korszak kulturális apátiájában, illetve a rendszerváltozás után született művészeti jelenségeket. Ilyen kivételes értéket képvisel a Jáky-gyűjtemény is, az utóbbi évtizedek hazai műgyűjtésének kiemelkedő kollekciója. 

Az ezredfordulón új utakra lépő kortárs mecenatúra irányával összhangban a Jáky Balázs műpártoló nevét viselő gyűjtemény sem csupán a szocializmus zárványszerű progresszív szellemi életének magatartásformáira fókuszál. A nyitottabb horizontú kollekció alapkaraktét a párbeszéden alapuló értékteremtés friss lehetőségei és ezek láthatóvá tétele jelenti. A párbeszéd Ady Endre „kompország”-gondolatán, a klasszikus és modern magyar progresszív művészet Kelet- és Nyugat-Európa között betöltött „híd” szerepén alapszik, Nemes Péter kurátor szintén ezt avatja rendező elvvé a Vagyok, aki vagyok kiállítás anyagában. Kezdve Vajda Lajos és Korniss Dezső szentendrei programjától, visszaköszön az Iparterv-generáció néven elhíresült alkotók tevékenységében, valamint az 1980-as évek művészetének egyre nemzetközibb jellegűvé válásában is.

A gyűjtemény válogatott anyaga hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet történetének félmúltját 1945-től az 1990-es évek végéig. A tárlat három alappilléren nyugszik, melyeket időrendben az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó figuráinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása jelenti.

A válogatás különleges kvalitását nem pusztán az jelenti, hogy képes a progresszió hagyományainak, valamint napjaink törekvéseinek gyűjteményi szintézisére. A kollekció külön erénye, hogy – túllépve a konkrét stílusirányzatok jelölte határokon – a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a kor összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő jelenségében képes felmutatni. A Jáky-gyűjteményben így nemcsak a 1940-es és 1950-es évek hazai haladó törekvéseit, az 1960-as évek Iparterv generációjának meghatározó főműveit, vagy éppen a korszak nagy „remetéinek” jellegzetes alkotásait, hanem a progresszív hagyományokra épülő, s az 1990-es években egyre inkább az új képtípusok felé forduló fiatal nemzedék egy-egy meghatározó munkáját is ott találjuk.

A Vagyok, aki vagyok című kiállításnak az YBL6 Művészeti Tér ad helyet, amely szintén egyfajta párbeszédet, a legkiválóbb hazai képzőművészetekkel való találkozást kínálja a Budavári Palotanegyedbe látogatóknak.  

 

YBL6 Művészeti Tér

Az YBL6 a Budavári Palotanegyed többfunkciós művészeti tere a Várkert Bazár Déli palotájának utcaszintjén. A névválasztás tisztelgés az ikonikus magyar építész, Ybl Miklós (1814–1891) előtt, akinek tevékenysége és emlékezete többszörösen kötődik a helyszínhez.

Az YBL6 az Ybl Miklós térről nyílik, ahol 1883 óta készteti bámészkodásra a járókelőket a budai Duna-part karakteres épületegyüttese, az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazár. Az egyedülálló építészeti alkotás egyszerre nyújt történelmi, kulturális és természetközeli élményt.

Az YBL6 Művészeti Tér a Várkert Bazár programkínálatának részeként egy új fókuszú, 21. századi látogatói igényekhez szabott kiállítótér, amely a kreativitás megtapasztalására a hazai és a Budapestre látogató nemzetközi közönség számára. Elsősorban a művészeti élet meghatározó alakjainak és fiatal tehetségeinek kíván helyet biztosítani, legyen szó festészetről, szobrászatról, divat- és textiltervezésről, forma- és bútortervezésről, kerámia- vagy üvegtervezésről, digitálistermék-tervezésről, tervezőgrafikáról, animációról, építészetről, fotográfiáról, digitális művészetről vagy ezek határterületeiről. A kiállítások mellett az YBL6 múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, workshopoknak, szakmai eseményeknek (pl. panelbeszélgetések) és kiegészítő programoknak (designvásárok stb.) is helyet ad.

A jegypénztár és infópontban a látogató az YBL6 programjai mellett a Budavári Palotanegyedben elérhető szolgáltatásokról, attrakciókról is tájékozódhat, azokra jegyet válthat.

A Várkert Bazár helyszíneit mindenki saját felelősségére látogathatja. Részletekért kérjük, olvassa el a házirendet.

Az egyéb látogatói információkról itt tájékozódhat.

Ajánló


Szemlélődésre hívjuk az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum hihetetlenül nagyvonalú épületébe, melynek építése során rengeteg különleges megoldást alkalmaztak. Találkozási pont: Hősök…

A Néprajzi Múzeum Magyarországon elsőként ad otthont Claudia Andujar brazíliai fotóművész átfogó tárlatának.

Mágikus tárgyak és üzenetek olvashatósága és olvashatatlansága, csapdák és foglyul ejtett állatok nyomai, időben és térben rejtett és rejtőzködő, halhatatlan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!