Program


ZENEI MOZAIK a Szolnoki Szimfonikusokkal
5

ZENEI MOZAIK a Szolnoki Szimfonikusokkal

A 2022-23-as évadban is találkozhatnak a Szolnoki Szimfonikusokkal a Zeneakadémia Nagytermében. Az együttes ez alkalommal Zenei Mozaik című koncerttel készül a budapesti közönségnek. Az est karmestere Yalchin Adigezalov.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 14. szerda, 19:00

Műsor:

Alexey Shor: "PHANTASMS" - Hegedűverseny

Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára

Ludwig van Beethoven VI. „Pastorale” szimfónia

 

Közreműködik: Roberta Pandolfi (zongora), Da-Hae Kim (zongora), Dumitru Pocitari (hegedű)

Vezényel: Yalchin Adigezalov

Napjaink egyik legtermékenyebb komponistája, Alexey Shor műveit hatalmas sikerrel játsszák a világ ikonikus koncerttermeiben Bécstől Berlinen át New Yorkig. Az ukrán szármázasú zeneszerző matematikusként kezdte pályáját, és alig egy évtizede, a PhD-fokozat megszerzése után döntött úgy, hogy a tudományok helyett a zene iránti szenvedélyét követi. A kortárs klasszikus zene minimalista és posztminimalista irányzatai helyett Shor a 18-19. század stílusához nyúl vissza, a hagyományos dallamra és harmóniára helyezi a hangsúlyt. Zenéje modern, mégis könnyen befogadható. Látomások című második hegedűversenye álmokat és ábrándokat idéz meg. 

Wolfgang Amadeus Mozart 1779 elején, egy szerelmi csalódást követően tért haza Salzburgba nagyszabású európai körútjáról. Szülővárosában nem sok jó várt rá, apjától elhidegült, a salzburgi érsek szolgálatába pedig csak azért tért vissza, mert jobb állás nem akadt számára. Ez a depressziós időszak azonban sem a művek számát, sem azok értékét tekintve nem hagyott nyomot Mozart muzsikáján. Ekkoriban született két zongorára szerzett versenyműve, mely élénk és bájos, sok ötletes dialógussal. Mozart valószínűleg nem megrendelésre írta, hanem önmagának és nővérének szánta.

Ludwig van Beethoven imádta a természetet, gyakran elhagyta Bécs városát azért, hogy vidéken dolgozhasson. VI. “Pastorale” szimfóniája egyike a szerző kevés programzenéjének, első bemutatásakor a “Vidéki élet emlékei” címet kapta. A szerző sokkal híresebb és szenvedélyesebb V. szimfóniájával párhuzamosan készült, és azzal egyidőben hallhatta először a közönség 1808-ban. A klasszikus szimfóniáktól eltérően nem négy-, hanem öttételes mű nyugodt és befelé forduló hangulatával akkor nem nyerte el a közönség tetszését, azóta azonban a szimfonikus repertoárok népszerű darabjává vált. 

Ajánlatunk


Jean de Letraz francia drámaíró egyik leghíresebb vígjátéka, melynek eredeti címe Moumou, a XX. századi bohózatok nagyszerűségei közül való. Még a legártatlanabbnak tűnő környékre sem lehet igaz Franciaországban, hogy unalmas lenne, hiába hiszi ezt Claudine, a szobalány és Legrande felügyelő, akik semmi másra nem vágynak, csak a párizsi életre, és valami szaftos, erkölcstelen bűn leleplezésére a Chauvinet-birtokon.

Opera két részben, három felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal A produkció szövege és zenei anyaga a mű ős- és baritonváltozatának felhasználásával jött létre.

Kafka regényét Bodó Viktor állítja színpadra a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral.

Ajánló


A hős Király Kis Miklós fülig szerelmes lesz a világ legszebb lányába, Tündér Terciába, és bármilyen hihetetlennek is hangzik, a…

A Danubia évadának egyik fénypontja a hagyományosan a karácsony körüli napokban megrendezett Klasszikus karácsony koncert. A legnépszerűbb, ünnepkörhöz kapcsolódó klasszikusok…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!